Overlijdens­risico­verzekering

Stel: u of uw partner overlijdt. Wilt u dat de achterblijvers genoeg geld hebben? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering ORV af. Onze premie is altijd één van de laagste in Nederland. Wat betaalt u? Bereken direct even uw premie!

Bereken uw premie

Hoe laag is de premie van Brand New Day?

Hoeveel premie betaalt u maandelijks als u voor uw gezin een uitkering wenst van € 100.000? Of € 250.000? Hieronder krijgt u een goede indicatie. Wilt u een gedetailleerde berekening? Maak uw ORV op maat binnen een paar minuten.

Snel berekenen: hoe laag is de premie van Brand New Day?

 

Bij Brand New Day betaalt u per maand:

€ 0

Deze berekening is indicatief. Afhankelijk van uw wensen kan de uiteindelijke premie afwijken. Maak zelf een gedetailleerde, persoonlijke berekening .

Wat is een ORV?

Met een overlijdensrisicoverzekering (‘ORV’) regelt u dat als iemand vóór een bepaalde datum overlijdt, de nabestaanden een bedrag uitgekeerd krijgen. In ruil daarvoor betaalt u een premie per maand. U kiest zelf tot wanneer de verzekering loopt, welke levens verzekerd worden en welk bedrag uitgekeerd wordt. Bij de veelgestelde vragen kunt u alle details van de verzekering nalezen.

Een voorbeeld

Olav en Meike hebben 2 kinderen. Ze willen dat als één van hen overlijdt er genoeg geld is voor de ander en de kinderen. Ze sluiten daarom een ORV af: als de komende 30 jaar Olav of Meike overlijdt, krijgen de nabestaanden € 200.000. Ze kunnen hiermee bijvoorbeeld de hypotheek aflossen of het inkomen aanvullen. Ze betalen hiervoor € 45 premie per maand.

Afsluitkosten

Voor de verzekering betaalt u een bedrag per maand: de maandpremie. U kunt overigens ook per jaar betalen als u dat wenst. De premie behoort tot de laagste in de markt. Daarnaast betaalt u bij het afsluiten van de verzekering éénmalig € 99 afsluitkosten. Dat is het. Naast de premie en de afsluitkosten betaalt u geen andere kosten.

  De voordelen van de ORV


 • Zeer lage kosten
 • Per maand opzegbaar
 • Gemakkelijk online af te sluiten
 • Een gegarandeerde uitkering bij overlijden

Heeft u al een overlijdensrisicoverzekering?

Dan bespaart u waarschijnlijk een hoop geld als u uw oude ORV opzegt en bij Brand New Day een nieuwe ORV afsluit. Hoeveel? Bereken uw voordeel!

Overstappen met een bestaande ORV… hoe groot is úw voordeel?

Heeft u al een overlijdensrisicoverzekering? Overstappen kan u duizenden euro’s voordeel opleveren! Hoe groot is uw voordeel?

Snel berekenen: wat is uw voordeel?

Bij Brand New Day betaalt u slechts € 0 per maand.
U bespaart over de gehele looptijd

€ 0

Deze berekening is indicatief. Afhankelijk van uw wensen kan de uiteindelijke premie afwijken. Maak zelf een gedetailleerde, persoonlijke berekening .

Uw huidige premie is al heel laag!
U hoeft niet over te stappen naar Brand New Day.

Uw verzekering oversluiten? Heel eenvoudig!

1 Vraag de verzekering aan

Heeft u voordeel? Vraag dan de verzekering aan. Kies de startdatum van uw nieuwe verzekering zo dat u genoeg tijd heeft om uw oude verzekering op te zeggen.

2 Wacht tot de premie definitief is

Heeft u de verzekering aangevraagd? Wacht dan tot u ook medisch goedgekeurd bent en de polisbladen ontvangen heeft. Want pas dan is de nieuwe premie definitief. Zie ook veelgestelde vraag 12.

3 Zeg uw oude verzekering op

Heeft u de polisbladen van uw nieuwe verzekering binnen? Zeg dan uw oude verzekering op.

4 Is uw polis verpand?

Dan regelen wij dat uw nieuwe polis verpand wordt. Informeer wel eerst of er kosten zijn aan het veranderen van de verpanding. Zie ook veelgestelde vraag 9.

  Tips


 • Zeg uw oude verzekering pas op als de nieuwe helemaal rond is!
 • Vraag naar de opzegtermijn van uw huidige verzekering
 • Kijk of uw huidige verzekering verpand is

  Simpel. Een verzekering die regelt dat als iemand (‘de verzekerde’) voor een bepaalde datum overlijdt, er geld wordt uitgekeerd. Daarvoor betaalt u een bepaalde premie per maand. De verzekering is per maand op te zeggen. U zit dus nergens aan vast. Overlijdt de verzekerde niet voor de einddatum? Dan stopt de verzekering. U hoeft dan geen premie meer te betalen. Maar de verzekering keert dan ook niet meer uit. Dus als de verzekerde ná de einddatum overlijdt, keert de verzekering niet uit.

  Een voorbeeld

  U wilt dat als u de komende 30 jaar overlijdt, uw man € 150.000 krijgt. Hij kan het geld dan bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek mee af te lossen of om een extra inkomen van aan te kopen. Voor deze verzekering betaalt u bijvoorbeeld € 42 per maand.

  Dat mag u zelf kiezen. U kunt uzelf verzekeren, uw partner, maar ook u én uw partner. U kunt ook het leven van iemand anders verzekeren, bijvoorbeeld een familielid, of een vriend. Een verzekerde mag bij aanvang van de verzekering niet ouder zijn dan 65 jaar en op de einddatum niet ouder dan 80 jaar. Als een verzekerde bijvoorbeeld 60 jaar is, is de maximale looptijd van de verzekering dus 20 jaar.

  Het minimale bedrag dat u kunt verzekeren, is € 10.000. En het maximale bedrag is € 500.000.

  De maximale looptijd is 35 jaar. Als een verzekerde bij aanvang bijvoorbeeld 25 jaar is, ligt is de uiterste einddatum op zijn of haar 60e jaar. Bovendien geldt dat een verzekerde op einddatum niet ouder dan 80 jaar mag zijn. Als een verzekerde bij aanvang bijvoorbeeld 60 jaar is, is de maximale looptijd van de verzekering dus 20 jaar.

  Een verzekerde mag bij aanvang van de verzekering niet ouder zijn dan 65 jaar en op de einddatum niet ouder dan 80 jaar. Als een verzekerde bijvoorbeeld 60 jaar is, is de maximale looptijd van de verzekering dus 20 jaar. De minimumleeftijd is 18 jaar.

  U kunt altijd, wanneer u maar wilt, de verzekering opzeggen. Let er wel op dat wij 5 werkdagen nodig hebben om de opzegging te verwerken. Als u dus minstens 5 werkdagen voor de eerstvolgende incassodatum opzegt, stopt de verzekering op de eerstvolgende incassodatum. Tot die datum blijft u wel gewoon verzekerd. Daarna natuurlijk niet meer. Een voorbeeld: u zegt op 15 april de verzekering op en het eerstvolgende incassomoment van de maandpremie is op 1 mei. U blijft dan tot 1 mei verzekerd. Op 1 mei wordt er geen geld meer van uw rekening afgeschreven. Vanaf dat moment is de verzekering gestopt en bent u dus niet meer verzekerd. Als u op 29 april de verzekering opzegt, stopt de verzekering op 1 juni omdat de eerstvolgende incassodatum minder dan 5 werkdagen is. Betaalt u de premie per jaar? Let er dan op dat u tot de nieuwe jaarlijkse incasso verzekerd blijft.

  Dan stopt de verzekering. De verzekering is (gelukkig!) niet tot uitkering gekomen. De betaling per maand stopt dan automatisch. Bij een overlijdensrisicoverzekering bouwt u géén vermogen op dat op de einddatum wordt uitgekeerd. Vergelijk het met een brandverzekering: de verzekering keert alleen uit als er brand is geweest. Het dekt een risico af dat u zelf financieel niet kunt (of wilt) dragen.

  Nee. De premie die getoond wordt, blijft de hele looptijd hetzelfde. De premie stijgt (of daalt) dus niet. Bij een (annuïtair of lineair) dalende dekking betaalt u de laatste jaren van de verzekering géén premie. Dit kunt u in uw offerte of polisbladen terugzien.

  Ja, dat regelen wij voor u. Bij het afsluiten van de verzekering kunt u aangeven of de polis verpand moet worden: u kiest de hypotheekaanbieder en vult het leningnummer van de hypotheek (of lening) in. Dat is alles. Op uw polisbladen komt dan te staan dat de verzekering verpand is. Wij geven direct nadat de verzekering is afgesloten aan de hypotheekaanbieder door dat deze nieuwe polis van Brand New Day verpand moet worden aan de hypotheek. Van de hypotheekaanbieder ontvangt u dan een nieuwe verpandingsakte. Informeer wel even bij uw hypotheekaanbieder wat de kosten zijn… sommige aanbieders brengen hiervoor kosten in rekening. En houd er bij de ingangsdatum van uw nieuwe verzekering rekening mee dat het enige tijd duurt voordat uw hypotheekaanbieder de verpanding heeft aangepast. Informeer even bij uw hypotheekaanbieder hoeveel tijd zij daarvoor nodig hebben.

  Verpanding

  Soms is een overlijdensrisicoverzekering ‘verpand’. Dat betekent dat als een verzekerde overlijdt, het geld van de verzekering gebruikt wordt om een lening (deels) mee af te lossen. Vrijwel altijd gaat het in zo’n geval om een hypotheek. De hypotheekaanbieder verplicht u bij het afsluiten van de hypotheek om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als u overlijdt, gebruikt deze het geld om de hypotheek (deels) mee af te lossen. Wilt u weten of uw overlijdensrisicoverzekering verpand is? Neem dan even contact op met uw hypotheekaanbieder.

  Ja, dat kan. Het kan u honderden euro’s per jaar besparen!
  Bereken eerst uw voordeel. Heeft u voordeel? Zeg dan nog niet uw oude verzekering op voordat u een nieuwe bij Brand New Day heeft geopend! Als er bepaalde gezondheidsrisico’s zijn, wordt de premie die u moet betalen misschien (tijdelijk) hoger. Is uw nieuwe verzekering bij Brand New Day helemaal rond? Stuur pas dan een briefje naar uw huidige aanbieder om de bestaande overlijdensrisicoverzekering op te zeggen

  Bent u niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan voorkomt u dat u erfbelasting moet betalen als u de verzekering ‘kruislings’ afsluit. Let er dan goed op dat de verzekeringnemer (de persoon die de verzekering afsluit) en de begunstigde (de persoon die de uitkering ontvangt) dezelfde persoon is. Als er 2 verzekeringnemers zijn, gaan wij er standaard vanuit dat de verzekering kruislings afgesloten moet worden.

  Een voorbeeld

  U wilt dat als u overlijdt, uw vrouw € 200.000 ontvangt. Om te voorkomen dat uw vrouw bij uw overlijden over de uitkering erfbelasting dient te betalen, sluit u de verzekering op naam van uw vrouw af. Zij is dus de ‘verzekeringnemer’. Uw vrouw is ook de 1e begunstigde. U zelf bent ‘de verzekerde’: het leven dat verzekerd wordt. Als u het zo doet, valt de verzekering bij uw overlijden buiten uw erfenis. U laat immers niets na: de verzekering is van uw vrouw en de uitkering dus ook.

  Nog 2 voorbeelden

  Gerjan en Annegien sluiten samen een ORV af. Ze zijn dus allebei ‘verzekeringnemer’. Als één van beiden overlijdt, krijgt de ander het geld: € 300.000. Ze zijn dus ook allebei ‘begunstigde’. Om te voorkomen dat de achterblijver erfbelasting betaalt, is in de voorwaarden van de ORV standaard opgenomen dat Annegien de premie voor Gerjan en Gerjan de premie voor Annegien betaalt (‘kruislingse premiebetaling’). Hun totale premie, € 89, betalen ze gewoon van hun gezamenlijke rekening. Als één van beiden overlijdt, hoeft er geen erfbelasting betaald te worden.

  Martijn en Anne-Marie willen dat als Martijn overlijdt er geld is voor de aflossing van de hypotheek. Om te voorkomen dat er erfbelasting betaald moet worden, sluit Anne-Marie de verzekering af. Zij is de ‘verzekeringnemer’ en de ‘begunstigde’. Het verzekerde leven is in dit geval dat van Martijn.

  Als Martijn de verzekering zou afsluiten en de premie zou betalen, is hij de ‘verzekeringnemer’ en Anne-Marie de ‘begunstigde’. Als Martijn overlijdt, krijgt Anne-Marie het geld maar dient ze daar erfbelasting over te betalen. De verzekering stond immers op naam van Martijn. Door Anne-Marie de verzekering te laten afsluiten, wordt dit voorkomen.

  Als het verzekerde bedrag € 350.000 of lager is, hoeven de verzekerden alleen maar online een gezondheidsverklaring in te vullen. Dat kost nog geen 2 minuten. Als de gezondheid goed is, wordt de verzekering direct online afgesloten en ontvangt u de polisbladen binnen 1 minuut in uw e-mail. Tussen de € 350.000 en € 500.000 dienen de verzekerden door een huisarts gekeurd te worden. Deze huisarts komt bij u thuis langs. Dat kan ook ’s avonds. U wordt van te voren gebeld om een afspraak te maken. Houd er bij de ingangsdatum van uw verzekering rekening mee dat het afronden van een keuring door een huisarts vanaf de aanvraag 3 tot 6 weken (en sporadisch nog langer) in beslag kan nemen.

  Waarom een gezondheidsverklaring?

  De hoogte van de premie is natuurlijk afhankelijk van de kans dat de verzekerde gedurende de looptijd overlijdt. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. En als je rookt, is de premie ook hoger. Maar een verzekerde kan ook bepaalde ziektes hebben (gehad), waardoor de kans op overlijden groter is. Daarom wordt van elke verzekerde de gezondheid in kaart gebracht. Als blijkt dat de kans groter is dat een verzekerde gedurende de looptijd overlijdt, kan de verzekering (meestal) wel worden afgesloten, maar wordt de premie verhoogd. U bepaalt uiteindelijk natuurlijk zelf of u die hogere premie accepteert of niet.


  GezondheidsverklaringKeuring huisarts
  Alle leeftijdent/m €350.000€ 350.001 t/m € 500.000

  Heeft u een rekening bij Brand New Day, bijvoorbeeld een pensioen- of beleggingsrekening? Als u overlijdt, gaat dat geld voor 100% naar uw nabestaanden. Het maakt niet uit of u daarnaast nog een ORV heeft afgesloten of niet. Als u zowel een rekening als een ORV heeft, krijgen uw nabestaanden zowel het geld op de rekening als het geld van de ORV. U hoeft trouwens geen rekening te hebben; een ORV kan ook gewoon los worden afgesloten.

  U kunt de verzekering maandelijks opzeggen. Bij zo’n voortijdige beëindiging van de verzekering wordt het restant van de premiereserve niet geretourneerd. U krijgt dan dus geen geld terug. In ruil hiervoor betaalt u een lagere premie: in de premie wordt rekening gehouden met de kans dat de verzekering eerder wordt beëindigd. Wij verwachten in de toekomst een ORV aan te gaan bieden waarbij de premiereserve wel wordt geretourneerd. De premie per maand van deze ORV zal dan ook hoger zijn. Als u de kans groot acht dat u de verzekering voortijdig beëindigt, kunt u wellicht beter kiezen voor een ORV met hogere maandelijkse premie waarbij het premiedepot bij voortijdige beëindiging wel wordt geretourneerd.

  Als u een erfenis krijgt, dient u daarover erfbelasting te betalen. Bij een ORV op 2 levens kan dat eenvoudig vermeden worden door de zogenaamde ‘kruislingse premiebetaling’. Dat houdt in dat de persoon die het verzekerde bedrag krijgt (de ‘begunstigde’), ook de verzekering afsluit (dus de ‘verzekeringnemer’ is) en dus ook de premie van de verzekering betaalt (zie voorbeeld 1). Onze ORV gaat bij 2 verzekerden en 2 verzekeringnemers standaard uit van kruislingse premiebetaling. Bij een ORV op 1 leven wordt erfbelasting vermeden als de verzekeringnemer en de begunstigde dezelfde persoon is (zie voorbeeld 2).

  Gemeenschap van goederen

  Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is het helaas niet mogelijk om erfbelasting te vermijden. Bovenstaand verhaal gaat dan niet op. Uw partner dient altijd over de helft van het verzekerde bedrag erfbelasting te betalen. Uw partner heeft wel een vrijstelling van € 636.180 (2016) voordat over het meerdere erfbelasting moet worden betaald.

  Let goed op

  Wilt u geen erfbelasting betalen? Let er dan goed op dat de verzekeringnemer en de begunstigde dezelfde persoon is! Lees de voorbeelden voor meer uitleg. Heeft u hierover een vraag? Bel ons dan even op 020 - 75 85 300.

  Een paar voorbeelden

  Gerjan en Annegien sluiten samen een ORV af. Ze zijn dus allebei ‘verzekeringnemer’. Als één van beiden overlijdt, krijgt de ander het geld: € 300.000. Ze zijn dus ook allebei ‘begunstigde’. Om te voorkomen dat de achterblijver over de uitkering erfbelasting betaalt, is in de voorwaarden van de ORV standaard opgenomen dat Annegien de premie voor Gerjan en Gerjan de premie voor Annegien betaalt (‘kruislingse premiebetaling’). Hun totale premie, € 89, betalen ze gewoon van hun gezamenlijke rekening. Als één van beiden overlijdt, hoeft er geen erfbelasting betaald te worden.

  Martijn en Anne-Marie willen dat als Martijn overlijdt er geld is voor de aflossing van de hypotheek. Om te voorkomen dat er erfbelasting betaald moet worden, sluit Anne-Marie de verzekering af. Zij is de ‘verzekeringnemer’ en de ‘begunstigde’. Het verzekerde leven is in dit geval Martijn.

  Als Martijn de verzekering zou afsluiten en de premie zou betalen, is hij de ‘verzekeringnemer’ en Anne-Marie de ‘begunstigde’. Als Martijn overlijdt, krijgt Anne-Marie het geld maar dient ze daar erfbelasting over te betalen. De verzekering stond immers op naam van Martijn. Door Anne-Marie de verzekering te laten afsluiten, wordt dit voorkomen.

  Nee, dat kan helaas niet. Als u in het buitenland woont, moeten wij mogelijk belasting over de premies van de verzekering afdragen aan de buitenlandse fiscus. Dat is voor u en voor ons onwenselijk. Om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, moet u in Nederland wonen en hier belastingplichtig zijn.

  Ja, dat is geen probleem. Als u de verzekering eenmaal afgesloten heeft, kan deze gewoon voortgezet worden als u naar het buitenland verhuist. Hou er wel rekening mee dat als wij belasting moeten afdragen aan de buitenlandse fiscus, wij dit bedrag bij u in rekening brengen.