Wettelijke veranderingen

aan uw pensioenrekening

De leeftijd waarop u AOW krijgt, wordt wettelijk verhoogd. Dit heeft gevolgen voor uw pensioenrekening. Om ervoor te zorgen dat u op uw 65ste de meeste mogelijkheden heeft om met pensioen te gaan, hebben wij voor sommige klanten automatisch een 2de pensioenrekening geopend. Waarom? En wat verandert er? Dat leest u hieronder.

De overheid heeft de leeftijd waarop u AOW krijgt, aangepast. Dit heeft ook gevolgen voor de leeftijd waarop u met het geld op uw pensioenrekening een uitkering mag aankopen. Voor nieuw afgesloten pensioenrekeningen (dus vanaf 2014) geldt dat je met het geld pas een uitkering mag aankopen als jouw wettelijke AOW-leeftijd bereikt is. Voor iedereen die na 1956 geboren is, zal dit naar verwachting pas rond de 70ste verjaardag zijn. U heeft uw pensioenrekening al vóór 2014 afgesloten. Hoe zit het daarmee? Er zijn 2 mogelijkheden.

1. U stort vanaf nu géén geld meer op uw huidige pensioenrekening

Als u vanaf 1 januari 2014 tot uw 65ste geen cent meer op uw huidige pensioenrekening stort, mag u met het hele eindkapitaal dat u op uw 65ste op deze rekening hebt opgebouwd een uitkering aankopen. Dus met het huidige kapitaal én al het toekomstige rendement tot uw 65ste .

Een voorbeeld

U bent nu 40 jaar en het saldo op uw pensioenrekening eind 2013 is € 20.000. Op uw 65ste is dit saldo aangegroeid tot bijvoorbeeld € 60.000. Omdat u vanaf 2014 geen cent meer op uw rekening heeft gestort, mag u de volledige € 60.000 al op uw 65ste gebruiken om een pensioenuitkering aan te kopen.

2. U stort in de toekomst wél nog geld op uw huidige pensioenrekening

Dan mag u alléén met het geld dat u eind 2013 hebt opgebouwd op uw 65ste een uitkering aankopen. Met de rest (alle nieuwe inleg vanaf 2014 en het totale toekomstige rendement) mag u pas een uitkering aankopen op de AOW-leeftijd die op dat moment voor u geldt.

Een voorbeeld

U bent nu 40 jaar en het saldo op uw pensioenrekening eind 2013 is € 20.000. U stort in de toekomst nog regelmatig geld op uw rekening. Op uw 65ste is het saldo op uw rekening aangegroeid tot bijvoorbeeld € 90.000. Omdat u vanaf 2014 nog geld op de rekening heeft gestort, mag u op uw 65ste voor slechts € 20.000 (het saldo eind 2013) een uitkering aankopen. Met de overige € 70.000 mag u pas een uitkering aankopen op de AOW-leeftijd die op dat moment voor u geldt.

  Wij informeren u hier uitgebreid over omdat u door alle toekomstige inleg op een nieuwe pensioenrekening te storten straks de mogelijk behoudt voor een ‘prepensioen’ of om een paar jaar eerder met pensioen te gaan.

  Als u alle nieuwe inleg vanaf 2014 op een nieuwe pensioenrekening stort, mag u al op uw 65ste met het totale opgebouwde vermogen op uw huidige pensioenrekening een uitkering aankopen. Dat mag ook voor een korte periode: bijvoorbeeld voor 5 jaar. Stel dat uw wettelijke AOW-leeftijd tegen die tijd 70 jaar is. Dan kunt u het geld op uw huidige pensioenrekening gebruiken voor een soort prepensioen als u toch wat eerder wilt stoppen met werken. Of minder wilt gaan werken. Of u er later gebruik van gaat maken, ziet u dan wel weer. Maar door nu alle nieuwe inleg op een nieuwe pensioenrekening te storten, heeft u straks in ieder geval een keuze.

  Heeft u vóór 2014 een pensioenrekening geopend én heeft u aangegeven daar elke maand of elk jaar geld op te gaan storten? Dan hebben wij een nieuwe pensioenrekening voor u geopend. U heeft hierover een e-mail met het nummer van uw nieuwe pensioenrekening ontvangen.

  Heeft u vóór 2014 een pensioenrekening geopend hebben en heeft u aangegeven géén geld meer te gaan storten? Dan hebben wij géén nieuwe rekening voor u geopend. U heeft hierover ook een e-mail ontvangen met uitleg. Wilt u in de toekomst toch nog geld op uw pensioenrekening storten? Doe dat dan niet meer op uw huidige pensioenrekening, maar open gratis een nieuwe pensioenrekening.

  Voor beide groepen geldt: maakt u in de toekomst zelf geld over via een (automatische) overboeking? Let er dan op dat u in de omschrijving van de overboeking het nummer van uw nieuwe pensioenrekening invult!

  Bij de instellingen van uw rekening staat of u heeft aangegeven geld te gaan storten. Bij het openen van de rekening kiest u of u elke maand (of elk jaar) een bedrag op de rekening wilt storten én hoe u dit wilt doen: met een automatische incasso of door zelf geld over te maken. Na het openen van de rekening heeft u dit in uw klantdomein, na inloggen, kunnen aanpassen.

  Niets. Als u al een pensioenrekening heeft, is het openen van een 2e pensioenrekening gratis. U betaalt als u geld stort op uw nieuwe rekening natuurlijk wel alle reguliere kosten, zoals de aankoopkosten en de beheerkosten van de beleggingsfondsen. Maar het openen en aanhouden van de rekening kost u niets.

  Maakt u geld over met een automatische incasso? Dan hebben wij deze omgezet naar uw nieuwe rekening. Uw automatische incasso wordt vanaf nu dus op uw nieuwe pensioenrekening gestort. Voor de rest verandert er niets aan uw automatische incasso.

  Zorg dat u vanaf 1 januari 2014 alle nieuwe inleg naar een nieuwe pensioenrekening overmaakt! Hebben wij niet automatisch een nieuwe rekening voor u geopend? Open dan zelf een nieuwe rekening. Daar zijn geen kosten aan verbonden.

  Heeft u via internetbankieren een automatische overboeking ingesteld? Zorg dan dat u in de omschrijving het nummer van uw nieuwe pensioenrekening vermeldt!

  Simpel: alle nieuwe inleg vanaf nu naar uw nieuwe pensioenrekening overmaken. En zorgen dat u dus geen geld meer overmaakt naar uw huidige pensioenrekening.

  Wilt u geen gebruik maken van de nieuwe pensioenrekening? Geen probleem. Stuur dan alstublieft even een e-mail naar klant@brandnewday.nl met het verzoek de nieuwe rekening te sluiten. Dan zorgen wij daarvoor.

  Nee. Als u wilt, kunt u nog altijd geld op uw ‘oude’ pensioenrekening (geopend vóór 2014) storten. Wij hebben uw rekening dus niet geblokkeerd. Let er bij het overboeken daarom goed op dat u in de omschrijving het nummer van uw ‘nieuwe’ pensioenrekening (geopend vanaf 2014) invult!

  U kunt onveranderd alle gebruikelijke wijzigingen doorgeven. U kunt ook nog gewoon geld storten op uw huidige rekening. Dat hebben wij niet geblokkeerd. Let erop dat u in dat geval alleen maar het saldo op uw pensioenrekening van eind 2013 mag gebruiken om op uw 65ste een uitkering aan te kopen.

  Ja, u kunt in de toekomst gewoon nog geld storten op uw huidige pensioenrekening als u dat wilt. Uw pensioenrekening wordt niet geblokkeerd voor nieuwe inleg. Wij controleren ook niet of u nog geld stort op een ‘oude’ pensioenrekening (geopend voor 2014) en waarschuwen u, buiten deze informatie, hier ook niet voor. U behoudt alle vrijheid om geld te storten op uw rekening.

  Alle stortingen die bij ons tot en met 31 december op onze betaalrekening zijn bijgeschreven, hebben wij met deze transactiedatum verwerkt. Heeft u nog eind december nog zelf een overboeking gedaan die bij ons pas begin januari 2014 is bijgeschreven? Dan valt die storting en het geld op uw rekening onder de ‘nieuwe’ regels zoals wij die hierboven hebben uitgelegd.

  Alle stortingen die bij ons tot en met 31 december op onze betaalrekening zijn bijgeschreven, hebben wij met deze transactiedatum verwerkt. Heeft u nog eind december nog zelf een overboeking gedaan die bij ons pas begin januari 2014 is bijgeschreven? Dan vallen die storting en het geld op uw rekening onder de ‘nieuwe’ regels zoals wij die hierboven hebben uitgelegd.

  Dat kunt u op deze site nakijken. Als u na 1956 geboren bent, is uw toekomstige AOW-leeftijd nog onbekend. Die is op dit moment minimaal 67 jaar, maar wordt in de toekomst regelmatig door de overheid aangepast aan de stijgende levensverwachting. Over 20 jaar kan die AOW-leeftijd dus ook een paar jaar hoger zijn dan 67 jaar.

  Ja, deze veranderingen gelden ook voor u. Alleen zijn de gevolgen voor u wat minder ingrijpend, omdat uw wettelijke AOW-leeftijd al is vastgelegd en maximaal 67 jaar is. Uw precieze AOW-leeftijd kunt u op deze site nakijken. Met het geld op uw ‘oude’ pensioenrekening (geopend vóór 2014) mag u uiterlijk op uw 67ste, maar vaak wat eerder, een uitkering aankopen. Het nadeel als u nog geld stort op uw oude pensioenrekening is dus kleiner. Maar het blijft een nadeel. Daarom hebben wij ook voor u, als u heeft aangegeven nog geld op uw rekening te gaan storten, een nieuwe pensioenrekening geopend.

  Als u met uw gebruikersnaam en wachtwoord inlogt, heeft u altijd inzicht in al uw rekeningen.