Overlijdens­risico­verzekering

Stel: u of uw partner overlijdt. Wilt u dat de achterblijvers geld krijgen om de hypotheek (deels) af te lossen? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering ORV af. Dat is niet duur. Bereken direct uw premie!

Hoe laag is de premie van Brand New Day?

Heel laag. Bereken hieronder wat de premie is als u wilt dat de hypotheek na overlijden met bijvoorbeeld € 100.000 of € 250.000 wordt afgelost. Wilt u een gedetailleerde berekening? Maak dan binnen een paar minuten een vrijblijvende online offerte.

Snel berekenen: hoe laag is de premie van Brand New Day?

 

Bij Brand New Day betaalt u per maand:

€ 0

Deze berekening is indicatief. Afhankelijk van uw wensen kan de uiteindelijke premie afwijken. Maak zelf een gedetailleerde, persoonlijke berekening .

Wat is een ORV?

Met de overlijdensrisicoverzekering (‘ORV’) van Brand New Day regelt u dat de hypotheek met een bepaald bedrag wordt afgelost als iemand vóór een bepaalde datum overlijdt. In ruil daarvoor betaalt u een premie per maand. U kunt de verzekering afsluiten op één leven (bijvoorbeeld dat van u), maar ook op 2 levens (bijvoorbeeld dat van u én uw partner). Hopelijk overlijdt niemand! Dan loopt de verzekering af. Er wordt dan niks uitgekeerd. Slaat het noodlot toe? Dan regelt u met de ORV dat uw nabestaanden in ieder geval geen financiële zorgen hebben.

Een voorbeeld

Jeroen en Saskia hebben 2 kinderen. Ze willen dat er geld is om de hypotheek af te lossen als één van hen overlijdt. Ze sluiten daarom een ORV af: de hypotheek wordt met € 260.000 afgelost als Jeroen of Saskia de komende 30 jaar overlijdt. Ze betalen hiervoor een premie van € 35 per maand.

De kosten

Voor de verzekering betaalt u een bedrag per maand: de maandpremie. U kunt overigens ook per jaar betalen als u dat wenst. De premie behoort tot de laagste in de markt. Daarnaast betaalt u bij het afsluiten van de verzekering éénmalig € 99. Dat is het. Naast de premie en de afsluitkosten betaalt u geen andere kosten.

  De voordelen van de ORV


 • De hypotheek (deels) aflossen bij overlijden
 • Zeer lage premie
 • Elke maand opzegbaar
 • Gemakkelijk online af te sluiten

  Simpel. Een verzekering die geld uitkeert als iemand (‘de verzekerde’) voor een bepaalde datum overlijdt. Daarvoor betaalt u een bepaalde premie per maand. De verzekering is per maand op te zeggen. U zit dus nergens aan vast. Voor het beëindigen van uw overlijdensrisicoverzekering moet u wel altijd de goedkeuring hebben van uw hypotheekverstrekker. Overlijdt de verzekerde niet voor de einddatum? Dan stopt de verzekering. U hoeft dan geen premie meer te betalen. Maar de verzekering keert ook niet meer uit. En als de verzekerde ná de einddatum overlijdt, keert de verzekering uiteraard ook niet uit.

  Een voorbeeld

  Om te voorkomen dat uw man en kinderen met hoge maandlasten achterblijven, wilt u een verzekering die € 250.000 van uw hypotheek aflost als u in de komende 30 jaar overlijdt. Voor deze verzekering betaalt u (bijvoorbeeld) € 30 per maand.

  Ja. De Brand New Day Overlijdensrisicoverzekering kunt u alléén afsluiten in combinatie met een hypotheek. Deze hypotheek moet minimaal op naam staan van één van de verzekerde levens.

  Bij een verpande polis wordt uw hypotheekverstrekker de eerste rechthebbende als de verzekering tot uitkering komt. De pandhouder (uw hypotheekverstrekker) heeft het recht om het verzekerde kapitaal te gebruiken voor (gedeeltelijke) hypotheekaflossing. De hypotheekaanbieder verplicht u bij het afsluiten van de hypotheek daarom vaak om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.


  Is het verzekerde bedrag hoger dan de resterende hypotheekschuld? Dan krijgen de begunstigden (meestal uw partner en eventuele kinderen) het resterende bedrag uitgekeerd.

  De maximale looptijd is 35 jaar. Als een verzekerde bij aanvang bijvoorbeeld 25 jaar is, ligt is de uiterste einddatum op zijn of haar 60e jaar. Bovendien geldt dat een verzekerde op einddatum niet ouder dan 80 jaar mag zijn. Als een verzekerde bij aanvang bijvoorbeeld 60 jaar is, is de maximale looptijd van de verzekering dus 20 jaar.

  Aan elke in Nederland actieve hypotheekverstrekker. Het moet wel een aanbieder zijn die onder toezicht staat van de AFM en DNB. Dus als u een hypotheek afsluit bij een familielid, of bij uw eigen BV, kunt u voor deze lening (of voor dit leningdeel) géén Brand New Day Overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

  Ja, geen probleem. Als u na verloop van tijd de hypotheek helemaal of deels aflost, kan de verzekering gewoon blijven doorlopen tot aan de einddatum.

  Het minimale bedrag dat u kunt verzekeren is € 10.000, het maximale € 500.000. En u kunt maximaal 1,5× de hypotheekschuld verzekeren die op naam van de verzekerde(n) staat.


  Een voorbeeld. Uw partner en u hebben een koopwoning waarvan u allebei voor de helft eigenaar bent. De totale hypotheekschuld is € 300.000, per persoon dus € 150.000. Sluit u alleen op uw leven een verzekering af? Dan is het maximale verzekerde bedrag 1,5 × € 150.000 = € 225.000. Verzekert u het leven van uw partner en uzelf? Dan is het maximale verzekerde bedrag 1,5 × € 300.000 = € 450.000.

  Dat mag u zelf kiezen. Voorwaarde is wel dat minimaal één van de verzekerden (een deel van) de hypotheekschuld op zijn of haar naam moet hebben staan. Ook mag de verzekerde bij aanvang van de verzekering niet ouder zijn dan 65 jaar en op de einddatum niet ouder dan 80 jaar. Als een verzekerde bij aanvang bijvoorbeeld 60 jaar is, is de maximale looptijd van de verzekering dus 20 jaar.


  Een veel voorkomend maar niet-standaard voorbeeld. U woont samen en bent 100% eigenaar van de woning. Ook de hypotheekschuld staat volledig op uw naam. U kunt dan gewoon op zowel het leven van u als de persoon waarmee u samenwoont de verzekering afsluiten. Als u of de persoon waarmee u samenwoont dan onverhoopt overlijdt, wordt uw hypotheek met het verzekerde bedrag afgelost. Het maximale verzekerde bedrag is 1,5× uw hypotheekschuld.

  Elke verzekerde moet altijd een vragenlijst invullen over zijn of haar gezondheid: de gezondheidsverklaring. En afhankelijk van de leeftijd én het verzekerde bedrag kan er een keuring plaatsvinden door een huisarts of specialist. De grenzen ziet u in de tabel hieronder.


  Een keuring door een huisarts gaat overigens heel eenvoudig. Op een moment dat het u schikt (kan ook ’s avonds) komt een huisarts bij u thuis voor de keuring. Dat duurt ongeveer een uurtje. U hoeft er dus niet de deur voor uit.
  Leeftijd
  Gezondheidsverklaring
  Keuring huisarts
  Aanvullende keuring
  t/m 50 jaar < € 400.000 € 400.000 - € 1.000.000 n.v.t.
  51 t/m 55 < € 350.000 € 350.000 - € 1.000.000 > € 750.000
  55 t/m 60 < € 350.000 € 250.000 - € 500.000 > € 250.000
  61 t/m 65 < € 350.000 > € 50.000 > € 50.000

  U kunt altijd, wanneer u maar wilt, de verzekering opzeggen. Let er wel op dat wij 5 werkdagen nodig hebben om de opzegging te verwerken. Als u dus minstens 5 werkdagen voor de eerstvolgende incassodatum opzegt, stopt de verzekering op de eerstvolgende incassodatum. Tot die datum blijft u wel gewoon verzekerd, daarna natuurlijk niet meer. En hou er rekening mee dat u, voordat u de verzekering opzegt, éérst toestemming vraagt van de pandhouder (de hypotheekverstrekker), want die dient er officieel mee akkoord te gaan (en ons dat te bevestigen) dat u deze verzekering opzegt.

  Dan stopt de verzekering. De verzekering is (gelukkig!) niet tot uitkering gekomen. De betaling per maand stopt dan automatisch. Bij een overlijdensrisicoverzekering bouwt u géén vermogen op dat op de einddatum wordt uitgekeerd. Vergelijk het met een brandverzekering: de verzekering keert alleen uit als er brand is geweest.

  Heeft u een rekening bij Brand New Day, bijvoorbeeld een pensioen- of beleggingsrekening? Als u overlijdt, gaat dat geld voor 100% naar uw nabestaanden. Het maakt niet uit of u daarnaast nog een ORV heeft afgesloten of niet. U hoeft trouwens geen rekening te hebben; een ORV kan ook gewoon los worden afgesloten, zonder rekening.

  Ja, dat is mogelijk, maar alléén voor wijzigingen die tot een lager risico leiden. U kunt dus bijvoorbeeld wel het verzekerde bedrag verlagen, maar niet verhogen. Of de looptijd verkorten, maar niet verlengen. De kosten voor het aanpassen van uw verzekering zijn éénmalig € 100. Deze kosten hoeft u niet apart te betalen, maar worden verwerkt in uw nieuwe premie. Wijzigingen in uw persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld een ander adres, voeren wij uiteraard kosteloos door.

Een berekening maken

 • Hoeveel betaalt u per maand?
 • Welk bedrag verzekert u?
 • De offerte per e-mail laten toesturen
 • Maak een berekening
Een ORV afsluiten
 • Direct een ORV openen
 • Direct een voorlopige dekking